Er du gravid, eller planlegger å bli det? Ved å passe på kostholdet, gir du barnet ditt en god og sunn start på livet.
Et av rådene fra kostholdsekspertene er å spise mye fisk både før og under svangerskapet. Marine omega-3-fettsyrer, som du finner mye av i fet fisk, er nemlig svært viktig for utviklingen av både hjernen, nervesystemet og synet.
Fisk har forebyggende effekt
Spiser du to-tre fiskemåltider til middag i uken – eller spiser en brødskive med makrell i tomat om dagen, gjør du barnet i magen en stor tjeneste.
I tillegg til at omega-3-fettsyrer har stor betydning for normalutvikling av hjernen og sentralnervesystemet, er det slik at et lavt nivå av omega-3 fettsyrer under svangerskapet forbindes både med lav fødselsvekt og for tidlig fødsel. Samtidig er det også mye som tyder på at for lave verdier av marine omega-3-fettsyrer gir økt risiko for fødselsdepresjon. Fisk har med andre ord en forebyggende effekt både for mor og barn.
Viktig under amming
Det er imidlertid ikke bare før og under svangerskapet det er viktig å få i seg mye fisk og omega-3-fettsyrer. Vil du gi barnet en optimal start, bør du fortsette dine gode kostholdsvaner også etter at barnet er kommer til verden. Tall viser at barn som ammes av en mor som spiser fisk under og etter graviditeten statistisk sett har høyere IQ.
Og det er enda flere fordeler, for i tillegg til alt dette, viser det seg at barnas synsutvikling kan få en positiv og bedre utvikling i tre–fire-årsalder hvis moren har spist mye fisk.
Mer enn Omega-3
Det er flere gode grunner til å spise fet fisk og makell i tomat. I tillegg til å være godt og inneholde masse omega-3, får du også i deg mye annet nyttig. Ved å spise fisk får du nemlig i deg både viktige proteiner, vitamin D, vitamin B12, og mineralene selen og jod.
Sist, men ikke minst: Foreldre med sunne, gode matvaner vil også mye lettere kunne overføre disse til barna når de vokser opp.